Την Κυριακή 20-02-2022 πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας των τμημάτων Β’1 και Β’3 της Δευτέρας τάξης του Γενικού Λυκείου Παραλίας, με θέμα περπατώ και παρατηρώ με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Πανούσο Βασίλη και Γκουντάνη Δημήτρη.

Ακολουθούν δύο κείμενα με τις εντυπώσεις των μαθητών:

Αφετηρία της διαδρομής υπήρξε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μιντιλόγλι και έπειτα περιηγηθήκαμε στα όμορφα στενά της περιοχής.  

 Συναντήσαμε μία ποικιλία στην χλωρίδα του τόπου, η οποία απαρτίζεται από καλλιέργειες  όπως: αμπελώνες, αμυγδαλιές, ελαιώνες,  πορτοκαλιές και χαμηλή ποώδη βλάστηση. Ιδιαίτερη εντύπωση και ενδιαφέρον μας προκάλεσαν κάποια συγκεκριμένα είδη φυτών.

Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής, παρατηρήσαμε πως τα περισσότερα σπίτια διέθεταν ως κατοικίδια σκυλιά και άλλων ειδών ζώα όπως: πρόβατα, κατσίκες, κότες και άλλα πολλά. Πολλά μάλιστα κτήματα διαθέτουν στέρνες για συλλογή βρόχινου νερού ή πηγάδια για πότισμα ,ελλείψει αρδευτικού συστήματος στην περιοχή.

Πρέπει να επισημάνουμε πως ο καιρός ήταν αρκετά ευνοϊκός και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε όμορφες τοποθεσίες όπως: το κάστρο του Μιντίλογλου και  την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως  Σωτήρος. Τελικός προορισμός μας ήτανε ο  Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής της περιοχής Θέας. Αυτά είναι κάποια στιγμιότυπα από τις επισκέψεις μας:

                                                                                                                                       Οι μαθήτριες

Δήμου Διονυσία και Κονιδάρη Αλεξάνδρα


Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου παραβρεθήκαμε στην περιοχή του Μιντιλογλίου.

Αρχικά μεταβήκαμε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 19ου αι. και εντάσσεται στον ρυθμό της βασιλικής χωρίς  τρούλο. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον πύργο του Μιντίλογλου ο οποίος κατασκευάστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική του κτίσματος, κτίσμα διώροφο με τοξωτά παράθυρα κατασκευασμένο από πέτρα και τούβλα ρωμαϊκού τύπου, ενώ φαίνεται να διέθετε και μπαλκόνια από τα οποία έχουν σήμερα απομείνει τα σκαλισμένα σιδερένια υποστηλώματα.

Μετά από μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή βρεθήκαμε στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία βρίσκεται ανυψωμένη σε έναν λόφο βλέποντας ολόκληρη την θάλασσα. Η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος λειτουργούσε μέχρι πριν 50 χρόνια, όπου ζούσαν ελάχιστοι μοναχοί, είναι πέτρινη χτισμένη στα μετεπαναστατικά χρόνια πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό ναό, ενώ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης.’Επειτα ανηφορίσαμε και βρεθήκαμε στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής της Θέας. Ο συγκεκριμένος ναός έχει θέα ολόκληρη την Πάτρα και τον Πατραϊκό κόλπο. Τέλος επιστρέψαμε στην πλατεία του Μιντιλογλίου  όπου αυτή η ξεχωριστή και μαγική εμπειρία έλαβε τέλος!

Ανδρέας Κεφάλας και Κονιδάρης Δημήτρης

You may also like