Στο πλαίσιο των φιλολογικών μαθημάτων την φετινή σχολική χρονιά και με καθηγητές τους Πανούσο Βασίλη, Αντωνακοπούλου Αθανασία, Ροδοπούλου Ελένη και Γκουντάνη Δημήτρη πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις κι εκπαιδευτικές επισκέψεις:

1. EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συγκεκριμένα η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3-11-23 στο κέντρο της Αθήνας με συνοδούς καθηγητές τους  Πανούσο Βασίλη, Αντωνακοπούλου Αθανασία, Ροδοπούλου Ελένη και Γκουντάνη Δημήτρη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Πατσιάδου Λίλα στον ιστορικό χώρο της Πνύκας και στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη, ενώ συζήτησαν μαζί της για τον ρόλο και την ιστορία των χώρων, τα υλικά κατασκευής του ναού και την ανάπλαση της περιοχής από τον αρχιτέκτονα Πικιώνη.                

2. ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Την  Τετάρτη 13-3-24 πραγματοποιήθηκε  η προγραμματισμένη και εγκεκριμένη από το σύλλογο και τη Δ/θμια εκπαίδευση επίσκεψη του προέδρου του ΕΣΥΝ Πάτρας  Χρήστου Γκρεκιώτη για το ζήτημα της πρόληψης στο πρόβλημα των ναρκωτικών με πρωτοβουλία του καθηγητή Πανούσου Βασίλη. Η παρουσίαση  πραγματοποιήθηκε την 5η και 6η διδακτική ώρα με τα τμήματα της Γ΄τάξης Λυκείου. Αφού παρουσιάστηκε εκτενώς το πρόβλημα με παρουσίαση τεκμηρίων και ερευνών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους, αλλά και τις όποιες εμπειρίες  είχαν από ανθρώπους που γνώριζαν άμεσα ή έμμεσα και  είχαν εξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Στο τέλος  εξήχθησαν συμπεράσματα ωφέλιμα για τους μαθητές, σύμφωνα με τους ίδιους.

3. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Στις 17-4-24, ημέρα Τετάρτη οι μαθητές  των τμημάτων Β1 και Β2 και με καθηγητές τους Πανούσο Βασίλη και Αντωνακοπούλου Αθανασία, επισκέφτηκαν το τμήμα της Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλοσοφίας  και με βάση το πρόγραμμα που εκπονεί το Παν/μιο «Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο».Οι μαθητές παρακολούθησαν το θέμα «Οι αρχαίες ελληνικές φιλοσοφικές σχολές και ο τρόπος λειτουργίας τους» από τον διδάκτορα φιλοσοφίας κ.Ταμπάκη Χάρη. Στην παρουσίαση έγινε φανερός ο ρόλος και η σημασία των φιλοσοφικών σχολών για την εξέλιξη της  δυτικής σκέψης και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί  των μαθητών που  απαντήθηκαν από τον καθηγητή.

4. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΠΑΤΡΑΣ

Την Πέμπτη 18-4-24 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή κυρίως των Προσφυγικών Πάτρας, στα πλαίσια των μαθημάτων  της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας με καθηγητές τους Πανούσο Βασίλη και Γκουντάνη Δημήτρη. Η ξενάγηση ξεκίνησε με επίσκεψη στην πηγή της Δήμητρας, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ακολούθησε επίσκεψη στο καταφύγιο των Ψηλών Αλωνίων και στη συνέχεια η ομάδα πορεύτηκε προς την περιοχή της Αγίας Αικατερίνης όπου παρουσιάστηκε η ιστορία του συνοικισμού (Γύφτικα). Ο επόμενος σταθμός ήταν στον Παμμικρασιατικό σύλλογο στον οποίο προβλήθηκε και ντοκυμαντέρ για την ιστορία του συλλόγου και για τις χαμένες πατρίδες της Μικρασίας. Τέλος οι μαθητές περπάτησαν τις γειτονιές της περιοχής για να δουν την αρχιετεκτονική των προσφυγικών κατοικιών, μίλησαν με κατοίκους και κατέληξαν στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής  όπου πληροφορήθηκαν την ιστορία του ναού.

You may also like