Το Γενικό Λύκειο Παραλίας, μετά από πρόταση της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας κας Ιωάννας Παπαϊωάννου, αποφάσισε να λάβει μέρος, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, στο δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ». Το δίκτυο συντονίζεται από το WWF Hellas με την πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την υποστήριξη των ιδρυμάτων A. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Στο δίκτυο συμμετέχουν μαθητές από 40 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα που αναλαμβάνουν δράση, καινοτομούν και σχεδιάζουν λύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της σχολικής τους κοινότητας. Από την Αχαΐα στι δίκτυο συμμετέχουν επίσης τα σχολεία Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, 12ο ΓΕΛ Πάτρας και 1ο Ε.Κ. Πάτρας.

Στο πλαίσιο του παραπάνω δικτύου τέσσερεις εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Παραλίας (ο κ. Σταυρίδης Βασίλειος, Βιολόγος, η κ. Σπανού Χριστίνα, Μαθηματικός, η κ. Καρκούλια Νικολίτσα, Θεολόγος και η κ. Καρτεζίνη Μαρία, Χημικός) συμμετείχαν, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, σε δια ζώσης Σεμινάριο εκπαιδευτικών διάρκειας 3 διδακτικών ωρών με θέμα «Η μεθοδολογία Σχεδιαστικής Σκέψης (Design Thinking)». Στόχος του Σεμιναρίου είναι η ευρύτερη κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην μεθοδολογία της Σχεδιαστικής Σκέψης (Design Thinking) που ανοίγει ένα νέο δρόμο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και μετατρέπει τα σχολεία σε «εργαστήρια ιδεών και λύσεων» μέσα από τις αρχές της καινοτομίας. Συντονίστριες του σεμιναρίου ήταν η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αχαΐας κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου, η κ. Ελένη Σβορώνου από την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Eλλάς και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Αχαΐας κ. Ελένη Αντωνακοπούλου.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 είκοσι τέσσερις (24) μαθητές από την Α και Β τάξη του σχολείου μας συμμετείχαν σε εργαστήριο (Climalab) στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ». Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και διήρκεσε τέσσερις διδακτικές ώρες. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίου οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, ερεύνησαν το σχολείο και επέλεξαν ένα πρόβλημα (αυξημένου ανθρακικού αποτυπώματος) για να λύσουν. Στη συνέχεια παρήγαγαν ιδέες για να λύσουν το πρόβλημα και να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου, επέλεξαν την πιο κατάλληλη λύση ακολουθώντας τη μέθοδο επίλυσης προβλήματος και κατασκεύασαν μία μικρογραφία της λύσης.

Αυτό το εργαστήριο των μαθητών ήταν η πρώτη από μια σειρά δημιουργικών συναντήσεων που θα έχει η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε μήνες.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Παραλίας ευχαριστούν το WWF Hellas και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Αχαΐας που μας έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μία τόσο σημαντική κι ενδιαφέρουσα δράση.



You may also like