Στις 9 Μαρτίου 2022 οι περιβαλλοντικές ομάδες των τμημάτων Β1 και Β3 του  Γενικού Λυκείου Παραλίας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο ΚΠΕ Κλειτορίας στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Πεζοπορώ –παρατηρώ» και «Πεζοπορικές διαδρομές». Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνοι των παραπάνω προγραμμάτων εκπαιδευτικοί: κ. Πανούσος Βασίλης και κ. Γκουντάνης Δημήτρης. 

Οι μαθητές είχαν αρχικά την ευκαιρία να χαρούν το φυσικό  χειμωνιάτικο τοπίο πότε συννεφιασμένο, πότε ηλιόλουστο και πότε πνιγμένο από νιφάδες χιονιού δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίξουν μέχρι και χιονοπόλεμο. Η Κλειτορία είναι ένας υπέροχος τόπος με σπουδαία ιστορία, κυρίως στην εποχή της ελληνικής επανάστασης, και εξαιρετικό φυσικό κάλλος.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, όπου οι υπεύθυνοι του χώρου παρουσίασαν στους μαθητές σε βιντεοπροβολή την ιστορία του ΚΠΕ και την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Στη συνέχεια, παρόλο που ο καιρός αγρίεψε και άρχισε να πέφτει χιονόνερο, η ομάδα των μαθητών και των καθηγητών τόλμησε να πραγματοποιήσει τον περίπατο στο δάσος που είχε προγραμματίσει.

Η πεζοπορία είχε αρχικό προορισμό το ύψωμα Γκλαβά, όπου οι μαθητές έμαθαν να χρησιμοποιούν τις πυξίδες για να προσανατολίζονται. Στη συνέχεια ο καιρός βελτιώθηκε και η πεζοπορία συνεχίστηκε μέσα στο δάσος. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν δυο υπέροχα χάνια (το ένα ήταν το περίφημο χάνι του Μαμουνά) που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της επανάστασης και βρίσκονταν στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε την  Τρίπολη με το Αίγιο και να χαρούν τον όμορφο καταρράκτη της Μαύρης Λίμνης.

Η πεζοπορία μας διήρκεσε περίπου  μια ώρα και κι έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να χαρούν το φυσικό τοπίο και να συζητήσουν με τους καθηγητές και τους υπεύθυνους του ΚΠΕ ζητήματα που σχετίζονταν με την ιστορία του τόπου και το ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος στην καθημερινότητα των ανθρώπων παλαιότερων εποχών.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες η επίσκεψή υπήρξε μια μοναδική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές, που αποδεικνύει ότι όταν το μάθημα πλαισιώνεται από βιωματικές δράσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και αξέχαστο σε όλους.

You may also like