Στις 22 Απριλίου του 2013 το Γενικό Λύκειο Παραλίας με αρχηγό την εκπαιδευτικό κ. Μαντούλα Σολωμού πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Γραβιά. Στην εκδρομή συμμετείχαν μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Η εκδρομή αυτή υπήρξε πραγματικά ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με όχημα το Vagonetto. Μία από τις στοές που είχαν διανοιχτεί για την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη, η στοά 850, έκλεισε το 1972 λόγω εξάντλησης του ορυκτού. Μετά από 26 χρόνια η στοά μετασκευάστηκε σε χώρο επίσκεψης κι έτσι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του βωξίτη.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον εκθεσιακό χώρο και συνεχίστηκε στις υπόγειες στοές. Μαθητές και Καθηγητές κατέβηκαν με το ασανσέρ σε βάθος 200 μέτρων, φόρεσαν τα προστατευτικά κίτρινα κράνη και επιβιβάστηκαν στο Vagonetto, δηλαδή στο τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά βωξίτη. Η ξενάγηση έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης μαθητές και καθηγητές συμφώνησαν ότι ήταν μία συναρπαστική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

You may also like