Εν όψει Χριστουγέννων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 «A lesson in sustainability», οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας θέλησαν να αποδείξουν την οικολογική τους συνείδηση και στο στολισμό του σχολείου. Υλοποίησαν δράση με τίτλο:  «Αγαπάμε τα Χριστούγεννα – αγαπάμε το περιβάλλον: στολίζουμε οικολογικά».

Ο στολισμός για τα Χριστούγεννα είναι μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία μας βοηθά να αλλάξουμε διάθεση και να μπούμε στο εορταστικό πνεύμα. Συνήθως αγοράζουμε στολίδια από συνθετικά υλικά, πολλά από τα οποία καταστρέφονται και στο τέλος των γιορτών καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Η ιδέα των μαθητών ήταν η εξής: “αντί να στολίσουμε το συνηθισμένο (συνθετικό) χριστουγεννιάτικο δέντρο αγοράζοντας καινούριες μπάλες και στολίδια (μιας και αρκετά από τα παλιά είχαν καταστραφεί) να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους στολισμού του σχολείου”. Στη δράση πήραν μέρος και μαθητές που δεν ανήκουν στην ομάδα Erasmus, οι οποίοι αγκάλιασαν τη δράση και συμμετείχαν ενεργά χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

Από την ιδέα των μαθητών δημιουργήθηκε μία έκθεση στο αμφιθέατρο του σχολείου με χριστουγεννιάτικες κατασκευές από φυσικά ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά όπως ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα, παλιές εφημερίδες και βιβλία, χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, κουκουνάρια κ.α. Έτσι, τη θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε ένα ξερό κλαδί ελιάς στο οποίο προστέθηκαν λαμπάκια και στολίδια που έφτιαξαν οι μαθητές με φυσικά υλικά. Οι μαθητές δημιούργησαν κι άλλες γιορτινές κατασκευές όπως ένα δέντρο που δημιουργήθηκε με ένα σκουπόξυλο και παλιές εφημερίδες, ένα μικρό καράβι κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με ξύλα που μάζεψαν από την παραλία, αγγελάκια και δέντρα από παλιά βιβλία, ένα δέντρο από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, έναν χιονάνθρωπο από χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια και πολλές μικρότερες κατασκευές.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία covid 19 την έκθεση μπόρεσαν να επισκεφτούν μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου και του συστεγαζόμενου 1ου Γυμνασίου Παραλίας.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την πρωτοβουλία τους και ελπίζουμε το μήνυμα για λιγότερη κατανάλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών να βρει αποδέκτες εντός κι εκτός του σχολικού χώρου.

3

You may also like