Τη Δευτέρα 13-12-21  μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας πραγματοποίησαν παιδαγωγική επίσκεψη στον χώρο των Παλαιών σφαγείων στο πλαίσιο του μαθήματος της Φιλοσοφίας Β΄ Λυκείου, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Πανούσο Βασίλη και συνοδό καθηγήτρια την κ. Αδαμοπούλου  Αναστασία.

Οι μαθητές συζήτησαν με καθηγητές από το τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με το ζήτημα της  ευτυχίας, ενώ παρουσιάστηκαν οι απόψεις των φιλοσόφων Καντ, Νίτσε και Αριστοτέλη στο συγκεκριμένο θέμα.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες από τις απόψεις και τους προβληματισμούς των μαθητών που συμμετείχαν  στην επίσκεψη:

Αντιληφθήκαμε καλύτερα τις έννοιες ευτυχία και ευδαιμονία, ενώ κατανοήσαμε την αξία τού να θέτουμε στόχους και σκοπούς στη ζωή και να προσπαθούμε να τους πραγματώσουμε, παράλληλα αντιληφθήκαμε τη σημασία  τού να τελειοποιούμε το οτιδήποτε με το οποίο ασχολούμαστε.

Γνωρίσαμε τις διαφορετικές απόψεις των τριών φιλοσόφων για την ευτυχία οι οποίες μας βοήθησαν να σχηματίσουμε μια προσωπική άποψη και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ευστοχία το περιεχόμενο αυτής της έννοιας.

Την ευτυχία δεν την βρίσκουμε μέσα από ορισμούς, την ευτυχία την φτιάχνει ο καθένας μόνος του, συμφωνώ με τον Νίτσε.

Ήταν υπέροχα γιατί μάθαμε σημαντικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν στη ζωή μας, ενώ παράλληλα διασκεδάσαμε γιατί βγήκαμε από το σχολείο και συζητήσαμε για σημαντικά ζητήματα  με τρόπο ευχάριστο.

Αυτοί οι τρεις φιλόσοφοι, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές ιδεολογίες τους, με βοήθησαν να κατανοήσω ότι το νόημα της ζωής μπορώ να το ανακαλύψω μέσω της επίτευξης στόχων και σκοπών και ότι αξίζει να ζω με επαναστατικό πνεύμα και με πίστη στον εαυτό μου.

You may also like