Την εβδομάδα 24 έως 30 Απριλίου 2023 τρεις εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Παραλίας μετέβησαν στο Trakai της Λιθουανίας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+KA2 με τίτλο “ A lesson in Sustainability”.
Στο Τρακάι, και συγκεκριμένα στο Trakai Gymnasium, υλοποιήθηκε η πέμπτη και τελευταία συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “ A lesson in Sustainability”. Στην συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπίες σχολείων από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία. Το Γενικό Λύκειο Παραλίας αντιπροσώπευσαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης Κανελλακοπούλου Δήμητρα, Μοθωναίος Ευστάθιος, Ταγκαλάκης Σπυρίδων, Τσεμπερούλη Αντωνία και Φιλιππάτος Γρηγόριος. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Βασίλειος Σταυρίδης, Χριστίνα Σπανού και Νικολίτσα Καρκούλια.
Πριν από το ταξίδι στη Λιθουανία οι μαθητές μας ετοίμασαν ένα βίντεο για να παρουσιάσουν το Γενικό Λύκειο Παραλίας στους εταίρους μας:
Greener minds, greener schools
Η συνάντηση στη Λιθουανία είχε θέμα “Greener minds, greener schools”. Σκοπός ήταν οι συμμετέχοντες να συνοψίσουν τις δραστηριότητες του έργου, που στοχεύουν στην εφαρμογή της βιωσιμότητας και τα σχολεία εταίροι να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με το πώς οι δραστηριότητες αυτές έχουν κάνει πιο βιώσιμα τα σχολεία αλλά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Για την επίτευξη του στόχου οι οικοδεσπότες είχαν ετοιμάσει ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλάμβανε εργαστήρια, εκδηλώσεις κι επισκέψεις εντός κι εκτός του χώρου του σχολείου.
Η συνάντηση των ομάδων ξεκίνησε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 με μία θερμή τελετή υποδοχής στο Trakai Gymnasium, ακολούθησε η παρουσίαση των σχολείων από τις αντιπροσωπίες των μαθητών, ανταλλαγή δώρων και ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Στις επόμενες μέρες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα εργαστήριο δημιουργίας από δευτερογενή υλικά, σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο διακόσμησης σαπουνιών και σε ένα εργαστήριο μαγειρικής (έφτιαξαν kibinai, το εθνικό πιάτο της κοινότητας Karaim). Επίσης επισκέφτηκαν μία Φάρμα εκτροφής Αλπακά και το εργοστάσιο Plasta, το οποίο εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού προβλήματος, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της συνάντησης οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και παρουσίασαν τη δουλειά που έχει γίνει με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητα σε όλα τα σχολεία εταίρους. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας ετοίμασαν και πρόβαλαν ένα βίντεο με την ατζέντα βιωσιμότητας του σχολείου μας αλλά και την επίδραση που είχε το πρόγραμμα στους μαθητές του σχολείου με τίτλο “Το ταξίδι του σχολείου μας προς τη βιωσιμότητα“.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Trakai μαθητές κι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε γνωριμία με την περιοχή και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, γεύτηκαν τοπικά φαγητά, ξεναγήθηκαν στο Κάστρο Trakai, έκαναν βόλτα με πλοιάριο στις λίμνες, επισκέφτηκαν το λόφο των αγγέλων (Hill of Angels) και την έπαυλη Užutrakis Manor, περπάτησαν στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Seimas, το Λιθουανικό Κοινοβούλιο, όπου οι μαθητές συναντήθηκαν με ένα από τα μέλη του Κοινοβουλίου και συνομίλησαν μαζί του, ενώ αποκόμισαν γνώσεις για τη σύγχρονη λιθουανική ιστορία. Επίσης ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη του Vilnius.
Το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, τελευταία μέρα της κινητικότητας, πραγματοποιήθηκε δράση εθελοντισμού, μαθητές κι εκπαιδευτικοί καθάρισαν τις όχθες της λίμνης κοντά στο σχολείο ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί φύτεψαν συμβολικά το Ευρωπαϊκό δέντρο στην αυλή του σχολείου Trakai Gymnasium. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία γιορτή που περιελάμβανε μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα.
Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου Παραλίας σε αυτό το ταξίδι, όπως και σε κάθε κινητικότητα Erasmus, αποτέλεσε μοναδική εμπειρία ζωής. Βίωσαν μία πραγματικά θερμή εμπειρία φιλοξενίας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου υποδοχής. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας και να δουν από κοντά την καθημερινότητα του Λιθουανικού σχολείου.
Ειδικότερα οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με συνομήλικους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καλλιέργησαν τις δεξιότητες τους, ανέπτυξαν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, διεύρυναν τους κοινωνικούς τους ορίζοντες, δημιούργησαν νέες φιλίες, έχτισαν ξεχωριστές αναμνήσεις. Συνειδητοποίησαν ότι είναι πολίτες όχι μόνο του έθνους μας, αλλά και πολίτες της Ευρώπης, Ευρωπαίοι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας υπήρχε συνεχής ενημέρωση της σχολικής κοινότητας με αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Instagram)
Μετά την κινητικότητα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του συλλόγου των διδασκόντων και των μελών της παιδαγωγικής ομάδας, για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των εργασιών στη Λιθουανία.
Η ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της κινητικότητας με άρθρο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο: