Μία επίσκεψη στο κέντρο διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας
Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2021 το Γενικό Λύκειο Παραλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ A Lesson in Sustainability, Make Your School Greener and Yourself Too, διοργάνωσε και πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Human intervention in the marine ecosystem, a virtual visit to the See Turtle Rescue Center.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ Νικολίτσα Καρκούλια και τον εκπαιδευτικό Βασίλειο Σταυρίδη μέλος της παιδαγωγικής ομάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Webex Meetings. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από τα πέντε συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος:
- Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben (Γερμανία)
- IIS “L. da Vinci – Nitti” (Ποτένζα, Ιταλία),
- IES Pablo Picasso (Μάλαγα, Ισπανία)
- Γενικό Λύκειο Παραλίας (Πάτρα, Ελλάδα)
- Traku gimnazija (Τράκαϊ, Λιθουανία)
Κατά τη Διαδικτυακή Επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη των θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Να παρατηρήσουν τις εξωτερικές δεξαμενές επανένταξης των χελωνών που φιλοξενούνται εκεί, να επισκεφτούν στις δεξαμενές περίθαλψης, να παρατηρήσουν τις θαλάσσιες χελώνες και να ακούσουν την αφήγηση των ιστοριών τους. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τεκμήρια των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα (ακτινογραφία χελώνας που έχει καταπιεί αγκίστρι, εξοπλισμός ψαρέματος και άλλα αντικείμενα που είχαν καταπιεί χελώνες). Στο τέλος της διαδικτυακής ξενάγησης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν με την υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ κυρία Κατερίνα Τσικαλάκη, βιολόγο εκπαιδευτικό, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Μάλιστα, το Γενικό Λύκειο Παραλίας, θέλοντας να βοηθήσει έμπρακτα το έργο του συλλόγου υιοθέτησε συμβολικά μία μικρή τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, την Καλυψώ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης κι ένα ζωντανό εκπαιδευτικό παιχνίδι με τη βοήθεια της διαδικτυακής πλατφόρμας QUIZIZZ, με τίτλο “Human intervention in the Mediterranean marine ecosystem”. Οι ερωτήσεις του παιχνιδιού, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση, περιελάμβαναν θέματα σχετικά με την ανθρώπινη παρέμβαση στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου και ειδικότερα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Το παιχνίδι είναι προσβάσιμο σε όλους από το σύνδεσμο: https://quizizz.com/admin/quiz/6082f5c0404c00001fa14503
Τέλος οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές ανάρτησαν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα και τα συμπεράσματά τους στον διαδικτυακό πίνακα Jamboard.
Για τη διαδικτυακή εκδήλωση ο Βασίλειος Σταυρίδης, Βιολόγος εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Παραλίας και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Erasmus+, συνέγραψε σχετικό άρθρο, στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και εξηγεί τη σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” την Κυριακή 16 Μαΐου 2021.