Το Γενικό Λύκειο Παραλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ A Lesson in Sustainability, Make Your School Greener and Yourself Too, οργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας “Ημέρας της Γης”, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021. Ο εορτασμός έγινε σε κάθε τμήμα ξεχωριστά και οι μαθητές και οι καθηγητές επέλεξαν το δικό τους τρόπο να τιμήσουν τη μητέρα Γη, διαβάζοντας άρθρα ή ποιήματα, παρακολουθώντας ταινία ή ντοκιμαντέρ, συζητώντας και προτείνοντας λύσεις εφαρμόσιμες στην σχολική και την καθημερινή ζωή αλλά και φυτεύοντας δέντρα στο προαύλιο του σχολείου.

Η μαθήτρια της Β’ τάξης Βιργινία Βούλγαρη έγραψε ένα άρθρο για την Ημέρα της Γης το οποίο αναρτήθηκε στον τοπικό τύπο ενώ η μαθήτρια της Α’ τάξης Λευκοθέα Σέκα δημιούργησε μία αφίσα για την εκδήλωση, η οποία αναρτήθηκε στην είσοδο του σχολείου:

Γιατί από ένα δέντρο ξεκινάει το δάσος…

Η πανδημία Covid-19 που ξέσπασε το 2020 απέδειξε σε όλους πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο πλανήτης μας άλλωστε, ήταν ο πρώτος που μας έδωσε τέτοιου είδους μηνύματα πολύ καιρό πριν. Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να γίνουν η σπίθα που αυτή τη φορά δεν θα κάψει κάποιο δάσος, αλλά που θα δημιουργήσει!

Η καραντίνα και η νέα πραγματικότητα μας περιόρισαν ενώ παράλληλα μας έδωσαν το χρόνο να αναλογιστούμε τη θέση μας στον πλανήτη και το μερίδιο ευθύνης που έχουμε απέναντι σε αυτόν. Δεν μπορούν όμως να σταθούν εμπόδιο στη δράση. Το Γενικό Λύκειο Παραλίας, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, επιλέγει με τον δικό του τρόπο να τιμήσει την «Ημέρα της Γης», μια παγκόσμια γιορτή που ξεκίνησε το 1970, μια εποχή όπου το οικοσύστημα είχε ήδη αρχίσει να αγανακτεί από την ανθρώπινη παρέμβαση. 

Τηρώντας όλα τα μέτρα για την πανδημία και όσα προβλέπονται για τις ομαδικές δραστηριότητες, μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανά τμήμα,  θα επιλέξουν και θα απαγγείλουν ποιήματα, θα διαβάσουν αποσπάσματα από άρθρα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κατανάλωση της ενέργειας, τα οικοσυστήματα της ξηράς και της θάλασσας, όλες δηλαδή τις πτυχές του προβλήματος. Μέσα από βίντεο θα ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για το μήνυμα της «Ημέρας της Γης» και θα τους καλέσουν να δώσουν τις δικές τους ιδέες ώστε το σχολείο να αποκτήσει μια οικολογική πλευρά.

Αφορμή στάθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλα τέσσερα Ευρωπαϊκά σχολεία από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Λιθουανία.  Το πρόγραμμα  ξεκίνησε τον Οκτώβριο του  2020 και έχει βασικό σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν στη θέση του «δασκάλου» δίνοντας σε όλους ένα «Μάθημα Βιωσιμότητας» όπως λέει και ο τίτλος:  «A lesson in Sustainability: Make your School greener, and yourself too». Μέσα στους 23 μήνες διάρκειας του προγράμματος, μαθητές από τις  συμμετέχουσες χώρες καλούνται να αλλάξουν τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα και να δημιουργήσουν σχολεία «φιλικά προς το περιβάλλον».

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους με έναν δημιουργικό τρόπο, θα δημιουργήσουν αφίσες με το δικό τους προσωπικό μήνυμα! Υιοθετώντας συνήθειες που στοχεύουν στη εξοικονόμηση πόρων και στην εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από το σχολείο, η νέα γενιά θα φροντίσει τη Γη που επί τόσους αιώνες φροντίζει όλους εμάς.

Και επειδή είναι γεγονός πως οι άνθρωποι οφείλουν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προκάλεσαν, μια αντιπροσωπεία μαθητών θα φυτέψουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου δέντρα που μας παραχώρησε από το Δασικό φυτώριο το Δασαρχείο Πατρών, γιατί «από ένα δέντρο ξεκινά το δάσος».

Το σχολείο θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Αχαΐας.

Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία, και ας σκεφτούμε. Το μέλλον αυτού του πλανήτη είμαστε εμείς. Με μικρές καθημερινές κινήσεις μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να φροντίσουμε για αυτό που μας ανήκει, κάνοντας έτσι την ημέρα της Γης μια καθημερινή γιορτή.

                                                                       Βιργινία Βούλγαρη

Μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Παραλίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές και οι καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ KA229 δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες με το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα της Γης, τις οποίες πρόβαλλαν στις αίθουσες και ανάρτησαν στο Twinspace, ενώ παρότρυναν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Κι επειδή η θεωρία για να εμπεδωθεί χρειάζεται και πράξη, μία αντιπροσωπία μαθητών από όλες τις τάξεις του Λυκείου φύτεψαν συμβολικά στο προαύλιο του σχολείου Κουκουναριές, Χαρουπιές και Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως. Τα δέντρα αυτά ήταν ευγενική χορηγία του Δασαρχείου Πατρών και οι μαθητές ανέλαβαν την υποχρέωση να τα προσέχουν και να τα ποτίζουν κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού ώστε να μεγαλώσουν και να ομορφύνουν τον αύλιο χώρο του σχολείου μας.

Τέλος, το σχολείο μας τίμησε με την παρουσία της η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Αχαΐας, κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου, η οποία συναντήθηκε με το Α1 Τμήμα του σχολείου μας στο οποίο φοιτούν μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ A Lesson in Sustainability, Make Your School Greener and Yourself Too” αλλά και μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο “Το σώμα διδάσκει βιωσιμότητα” που υλοποιεί ο εκπαιδευτικός Βασίλειος Σταυρίδης. Η κ. Παπαϊωάννου μίλησε με τους μαθητές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κι έπαιξε μαζί του “περιβαλλοντικό Bingo” (Βρες κάποιον που…).

Δείτε ένα σύντομο βίντεο που συμπυκνώνει τις δράσεις της ημέρας:

You may also like