Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι από το σχολικό έτος 2020-2021 και για τα επόμενα δύο χρόνια το ΓΕ.Λ. Παραλίας θα συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2020 «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», με το γερμανικό τίτλο: Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule και τον αγγλικό τίτλο: A lesson in Sustainability: make your School greener and yourself too (Ένα μάθημα βιωσιμότητας: κάντε το σχολείο σας πιο πράσινο και τον εαυτό σας). Από τον αγγλικό τίτλο προέκυψε και η συντομογραφία: ALiS

Το πρόγραμμα συντονίζει το Γερμανικό σχολείο Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben. Συμμετέχουν ως εταίροι τα σχολεία:

  1. IIS “L. da Vinci – Nitti” (Ποτένζα, Ιταλία),
  2. IES Pablo Picasso (Μάλαγα, Ισπανία)
  3. Γενικό Λύκειο Παραλίας (Πάτρα, Ελλάδα)
  4. Traku gimnazija (Τράκαϊ, Λιθουανία)

Στο Γενικό Λύκειο Παραλίας συντονίστρια του προγράμματος και υπεύθυνη επικοινωνίας (contact person) ορίστηκε η εκπαιδευτικός Καρκούλια Νικολίτσα, κλάδου ΠΕ01. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Λιόνας Αθανάσιος, Σταυρίδης Βασίλειος, Βανταράκη Χρυσάνθη, Σπανού Χριστίνα και Φωτιάδης Θεοφάνης.

Βασικοι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά προβλήματα (όπως η έλλειψη πόρων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κλιματική αλλαγή κ.λπ.) και η συνακόλουθη ανάγκη για βιώσιμη δράση με τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών για τη στήριξη του θέματος της αειφορίας
  • Εξοικονόμηση πόρων μέσα και γύρω από το σχολείο με τη δημιουργία ενός προγράμματος αειφορίας και εφαρμογή του στην καθημερινή σχολική ζωή.
  • Βελτίωση των σχολικών ταξιδιών επιλέγοντας βιώσιμες εκδρομές κατά τη διάρκεια της κινητικότητας
  • Καθοδήγηση για πιο βιώσιμη συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή με τη δημιουργία ενός οδηγού αειφορίας (αξιοποιώντας την πλατφόρμα eTwinning)

Για να υποστηριχθεί η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε από τα σχολεία εταίρους να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα eTwinning σε όλες τις φάσεις του προγράμματος (προετοιμασία, υλοποίηση, αποτελέσματα). Για το λόγο αυτό ήδη από το Φεβρουάριο 2020 έχει ξεκινήσει ένα έργο eTwinning με τίτλο “A lesson in Sustainability” το οποίο θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις, τις δράσεις και τα παραγόμενα του έργου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 23 μήνες και ξεκινά την 1η Οκτωβρίου του 2020.

You may also like