Πέντε μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Παραλίας συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην 4η μικρής διάρκειας ανταλλαγή ομάδων μαθητών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule / A lesson in Sustainability, Make your school greener and yourself too» που πραγματοποιήθηκε από την 12η έως την 18η Φεβρουαρίου 2023 στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο δευτεροβάθμιο σχολείο Pablo Picasso (IES) στη Μάλαγα και είχε ως θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Από το Γενικό Λύκειο Παραλίας συμμετείχαν οι μαθήτριες της Β τάξης Όλγα Δημακοπούλου, Ζωή Δούμπα και Φωτεινή Γεωργοπούλου και οι μαθητές της Γ τάξης Χρήστος Δημόπουλος και Γιώργος Κατσιγιάννης. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Νικολίτσα Καρκούλια, υπεύθυνη προγράμματος Erasmus και Χριστίνα Σπανού, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας.

Στόχος της θεματικής συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις σημερινές κοινωνίες και το πώς μπορούμε να δράσουμε για την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της. Οι μαθητές προετοίμασαν τη συνάντηση εργαζόμενοι από απόσταση, επικοινωνώντας με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα της εβδομαδιαίας δράσης είχε τον τίτλο «Νέοι ακτιβιστές για το κλίμα» με σκοπό την προώθηση στις νέες γενιές της ανάγκης για βιωσιμότητα και σεβασμό για τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα κι έξω από την τάξη. Ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές δραστηριότητες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα, να γευτούν την Ισπανική κουζίνα, να συμβιώσουν με μαθητές από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να καλλιεργήσουν τις πολιτιστικές τους δεξιότητες.

Η πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου περιλάμβανε καλωσόρισμα στο Ισπανικό σχολείο και δραστηριότητες για το σπάσιμο του πάγου. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών για τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας δημιούργησαν και παρουσίασαν τα παρακάτω βίντεο:

Παρουσίαση του Γενικού Λυκείου Παραλίας
Παρουσίαση Ελλάδας

Στη συνέχεια εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και μελέτησαν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η υπεραλίευση, η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, η αποψίλωση των δασών, η ηχορύπανση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι εκπομπές CO2 και η μείωση της βιοποικιλότητας.

Το απόγευμα η ομάδα συμμετείχε σε μία περιήγηση στην Μάλαγα με τίτλο «Climate tour around Malaga», όπου διάφοροι ειδικοί εξήγησαν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πόλη.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε  δραστηριότητα αναδάσωσης στην πόλη Cañete La Real (Λευκό χωριό). Μετά τη δενδροφύτευση η ομάδα επισκέφτηκε το κάστρο Hins Canit και ξεναγήθηκε σε αυτό.

Το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου οι μαθητές συναντήθηκαν με μέλη του κινήματος «Fridays for Future» και το μεσημέρι συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού παραλίας στη Μάλαγα, ενώ ενημερώθηκαν για τις συνέπειες της μόλυνσης των θαλασσών από μέλη τοπικών οικολογικών οργανώσεων.

Η εβδομάδα δράσεων εμπλουτίστηκε με μία πολιτιστική επίσκεψη στην πόλη της Κόρδοβα την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου. Μετά την άφιξη στην πόλη οι μαθητές περπάτησαν στη Ρωμαϊκή Γέφυρα, επισκέφτηκαν στον Καθεδρικό Ναό – Τέμενος, που αποτελεί και το κύριο μνημείο της Κόρδοβα, περπάτησαν στη γειτονιά San Basilio, όπου επισκέφτηκαν τα περίφημα patios (αίθρια) και πήραν μια εικόνα του τοπικού πολιτισμού.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, τελευταία ημέρα της κινητικότητας οι μαθητές παρουσίασαν τις καμπάνιες που δημιούργησαν ως «Νέοι ακτιβιστές για το κλίμα”, πήραν μέρος σε εργαστήριο Flamenco, δοκίμασαν Churros (Τσούρος) και συμμετείχαν στην αποχαιρετιστήρια μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι μαθητές του σχολείου φιλοξενίας.

Επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντικό είναι για την εκπαιδευτική κοινότητα το πρόγραμμα Erasmus+ η αντιπροσωπία του Γενικού Λυκείου Παραλίας επέστρεψε στην Πάτρα έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες ζωής, ωραίες αναμνήσεις και καινούριες φιλίες.

Άρθρο για τη συγκεκριμένη δράση δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο:

https://tempo24.news/eidisi/427097/mathites-toy-gel-paralias-os-nearoi-aktivistes-gia-to-klima-sti-malaga-tis-ispanias

You may also like