Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να οργανώσουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Με αφορμή αυτή την ημέρα ο Σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Παραλίας αποφάσισε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης διάρκειας μίας διδακτικής ώρας από την εκπαιδευτικό – ψυχολόγο του σχολείου κυρία Αθηνά Μαστραντωνάκη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της κάθε τάξης. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι, μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων και συζητήσεις, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές, να ενεργοποιηθούν και να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Επειδή φέτος η 6η Μαρτίου έτυχε να είναι Κυριακή, αποφασίστηκε οι δράσεις να πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαρτίου.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, οι μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα Αγωγής Υγείας “Ο έφηβος εαυτός μου, αυτός ο άγνωστος“, “Περιβάλλον και Διατροφή” και “Ομάδα ενδυνάμωσης μαθητών: Επικοινωνώ και συνεργάζομαι” πραγματοποιήσαν τη δική τους δράση ευαισθητοποίησης. Ζωγράφισαν εικόνες κι έγραψαν μηνύματα τα οποία κρέμασαν με μανταλάκια στο “σχοινί της μπουγάδας“. Η δράση των μαθητών αποφασίστηκε αφού προηγουμένως οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει, στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους, ταινία μικρού μήκους με τίτλο “zero” και θέμα τη βία, τις διακρίσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανισότητα κτλ.

Στη δράση πήραν μέρος και μαθητές που δεν συμμετέχουν στα παραπάνω προγράμματα αλλά ήθελαν να να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των συμμαθητών τους κατά της σχολικής βίας, όπως η μαθήτρια της Β’ τάξης Διονυσία Δήμου που έγραψε ένα ποίημα στα αγγλικά και οι μαθητές Κωνσταντίνα Σκέντζου (Α’ τάξη) και Λαλιώτης Θεόδωρος (Β’ τάξη), που σχεδίασαν εξαιρετικά σκίτσα με θέμα τη σχολική βία.

Το συντονισμό των δράσεων είχαν οι εκπαιδευτικοί Καρκούλια Νικολίτσα και Βανταράκη Χρυσάνθη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη δράση.

You may also like