Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης, ηλικίας 16-18 ετών, τη δυνατότητα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει από το 1992 ημερίδες “EUROSCOLA”. Οι ημερίδες αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή 500 περίπου μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και ορισμένες φορές παίρνουν μέρος και μαθητές οι οποίοι προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Στόχος του προγράμματος είναι:

 • Η εξοικείωση των νέων με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών
 • Η ευαισθητοποίηση τους στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης
 • Η συνειδητοποίηση της ανάγκης προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων
 • Η κατανόηση πως η μάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών βοηθάει στην προσέγγιση, στην επίλυση των προβλημάτων, στην κατανόηση των απόψεων και των προσδοκιών του άλλου
 • Η εξοικείωση και εξεύρεση μέσων που θα τους επιτρέψουν στους νέους να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Η συμμετοχή στην ημερίδα «EUROSCOLA» στο Στρασβούργο προϋποθέτει την επιλογή με διαγωνισμό στη σύνταξη δοκιμίου.

Το Γενικό Λύκειο Παραλίας έχει έχει λάβει μέρος στον διαγωνισμό και μαθητές του σχολείου μας έχουν συμμετάσχει σε ημερίδα Euroscola:

 • Στο Διαγωνισμό Euroscola 2016, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιτυχόντες ήταν τρεις μαθητές του σχολείου μας:
  • Τσακιράκη Μυρτώ από τη Γ’ τάξη,
  • Κυριακοπούλου Μαρία από τη Β’ τάξη
  • Καλογριόπουλος Ανδρέας από τη Β’ τάξη

Οι παραπάνω μαθητές/τριες  μετέβησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 25 Νοεμβρίου όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την Ευρωπαϊκή οικοδόμηση στην ημερίδα που συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Στο Διαγωνισμό Euroscola 2014, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένας από τους 24 επιτυχόντες ήταν ο μαθητής του ΓΕΛ Παραλίας Μπάντιος Ευστάθιος, ο οποίος ταξίδεψε στο Στρασβούργο και συμμετείχε στην Ημερίδα Euroscola που έλαβε χώρα στις 17 Ιανουαρίου 2014.
 • Το 1992 είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Euroscola τέσσερις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Παραλίας: η Διαμαντοπούλου Αικατερίνη (Α’ τάξη), η Κουνέλη Αικατερίνη (Β’ τάξη), η Κοτζαγιάννη Χρύσα (Β’ τάξη) και η Χριστοδούλου Αθανασία (Γ’ τάξη), οι οποίες ταξίδεψαν στο Στρασβούργο από 28-11-1992 έως 1-12-1992 συνοδευόμενες από την εκπαιδευτικό Βαμβακά Κυριακούλα, κλάδου ΠΕ06.

You may also like