Το Γενικό Λύκειο Παραλίας με αφορμή τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA229 “A lesson in sustainability” υιοθέτησε μία “Ατζέντα βιωσιμότητας”, δηλαδή έθεσε συγκεκριμένους στόχους, που προωθούν την ιδέα της αειφορίας. Μέρος αυτής της ατζέντας είναι και η υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν σαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το πρόγραμμα “Πρασινίζοντας το σχολικό μου περιβάλλον”, που συντονίζει ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Σταυρίδης, έχει βασικό στόχο να προωθήσει τη ιδέα της ανακύκλωσης στο χώρο του σχολείου και να εκπαιδεύσει τους μαθητές, όχι μόνο να συμμετέχουν στην προσπάθεια της ανακύκλωσης αλλά και να ανακυκλώνουν σωστά.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το σχολείο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Πατρέων και σε συνεργασία με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κυρία Ιωάννα Παπαϊωάννου παρέλαβε στις 27 Ιανουαρίου 2022 τον κάδο ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού, ο οποίος τοποθετήθηκε στο ισόγειο του σχολικού κτιρίου. Ο κάδος έχει χρώμα μπλε με κίτρινο καπάκι για να διαφέρει από τους υπόλοιπους κάδους ανακύκλωσης.
Επειδή το σχολείο, από τη φύση του, είναι ένας χώρος όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση έντυπου χαρτιού, αποφασίστηκε να αγοραστούν και να τοποθετηθούν μικρότεροι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού (με μπλε καπάκι) και σε άλλα σημεία του κτιρίου, προς διευκόλυνση των μελών της σχολικής κοινότητας.
Η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης συνοδεύτηκε από ένα ενημερωτικό εργαστήριο με θέμα “Ανακύκλωση έντυπου χαρτιού” για τους μαθητές της ομάδας Erasmus και της περιβαλλοντικής ομάδας. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 από την κυρία Ιωάννα Παπαϊωάννου, υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Η κυρία Παπαϊωάννου εξήγησε στους μαθητές ότι δεν φτάνει να ανακυκλώνουν, αλλά πρέπει να ανακυκλώνουν σωστά. Έδειξε στους μαθητές πώς γίνεται η ανακύκλωση έντυπου χαρτιού. Εξήγησε ότι στον κάδο ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού μπορούμε να βάλουμε: τετράδια, παλιά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, τυπωμένα χαρτιά, φωτοτυπίες, χαρτιά περιτυλίγματος, μικρά χαρτόκουτα και χαρτόνια. Δεν μπορούμε να πετάξουμε συνδετήρες, συρραπτικά, σπιράλ που βρίσκονται πάνω σε βιβλία και τετράδια (θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε και μετά να πετάξουμε στον κάδο μόνο τα φύλλα χαρτιού). Επίσης δεν μπορούμε να ρίξουμε στον κάδο πλαστικοποιημένο χαρτί, λαδωμένα χαρτιά, τσαλακωμένα χαρτιά ή χαρτιά με πολύ χρώμα (τέμπερα, νερομπογιά κτλ.).
Στο τέλος, η κυρία Παπαϊωάννου μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες για όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήριο ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μία καμπάνια ενημέρωσης και των υπολοίπων μαθητών του Λυκείου καθώς και του συστεγαζόμενου Γυμνασίου.