Την Παρασκευή 03/12/2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ Υγείας του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κο Σταυρίδη Βασίλειο επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό κέντρο πληροφόρησης του Δήμου Πατρέων: ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν δυο εκπαιδευτικά βίντεο. Το πρώτο αφορούσε τη χρήση του νερού από τον άνθρωπο (αστική, βιομηχανική, ενεργειακή) αλλά και τον κυριαρχικό του ρόλο στη διατήρηση της βιοποικοιλότητας και στη βιωσιμότητα των φυσικών οικοσυστημάτων (λιμνοθάλασσες, υγροβιότοποι). Στο τέλος της προβολής έγινε σαφής αναφορά στα προβλήματα της ρύπανσης των υδάτων που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και στον τρόπο που επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και υποβαθμίζονται τα φυσικά οικοσυστήματα.

Στο δεύτερο βίντεο παρουσιάστηκε στους μαθητές όλη η διαχείριση του νερού στη περιοχή μας, σε μια ιστορική διαδρομή που ξεκινούσε από το Ρωμαϊκό υδραγωγείο τους νερόμυλους και τα  αυλάκια μεταφοράς του νερού,  μέχρι τη κατασκευή του Υδροηλεκτρικού σταθμού του Γλαύκου το 1922, τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού το 2001 και τις σύγχρονες δεξαμενές νερού της πόλης.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση των μαθητών με τους υπεύθυνους του κέντρου για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση φυλλαδίου (με βάση το οποίο οι μαθητές υπολόγισαν το υδατικό τους αποτύπωμα) και την συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τους προβληματισμούς των μαθητών.

You may also like