Από την 26η έως την 28η Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Waldfischbach-Burgalben της Γερμανίας η πρώτη διεθνική συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “A lesson in sustainability” (“Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule”). Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του συντονιστικού σχολείου Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben, 4 εκπρόσωποι του σχολείου IIS “L. da Vinci – Nitti” (Ποτένζα, Ιταλία), 2 εκπρόσωποι του σχολείου IES Pablo Picasso (Μάλαγα, Ισπανία), 2 εκπρόσωποι του σχολείου Traku gimnazija (Τράκαϊ, Λιθουανία) καθώς και 3 εκπρόσωποι του Γενικού Λυκείου Παραλίας (Πάτρα).
Από το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Παραλίας, στη συνάντηση συμμετείχε η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος κα Νικολίτσα Καρκούλια και οι εκπαιδευτικοί μέλη της παιδαγωγικής ομάδας κα Χριστίνα Σπανού και κ. Βασίλειος Σταυρίδης. Το ταξίδι προς τη Γερμανία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 25ης Οκτωβρίου από την Πάτρα προς την Αθήνα, συνεχίστηκε με πτήση από την Αθήνα προς τη Φρανκφούρτη και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα όταν οι εκπαιδευτικοί μας έφτασαν στον τελικό τους προορισμό, την πόλη Pirmasens στην περιοχή Ρηνανία-Παλατινάτο. Εκεί τους υποδέχτηκε η συντονίστρια του προγράμματος κα Stefanie Müller, η οποία τους βοήθησε να τακτοποιηθούν στο κατάλυμα τους. Μέχρι να φτάσουν και τα μέλη των άλλων αποστολών είχαν χρόνο να επισκεφτούν το κέντρο της πόλης και να θαυμάσουν το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία. Ακολούθησε βραδινό γεύμα σε τοπικό εστιατόριο, όπου όλα τα μέλη των αποστολών είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να γευτούν τοπικά πιάτα.
Την Τρίτη 26η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση στο σχολείο Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben με την παρουσία της ομάδας Erasmus του σχολείου (καθηγητές και μαθητές). Τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε η Διευθύντρια του σχολείου κα Schatzmann-Hinkel και μετά από μικρή μουσική εκδήλωση ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των σχολικών αποστολών. Η καθηγήτρια του σχολείου μας κα Νικολίτσα Καρκούλια παρέδωσε στη Διευθύντρια του Γερμανικού σχολείου ένα δίγλωσσο βιβλίο, γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, που περιλαμβάνει την ιστορία της πόλης της Πάτρας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τίτλο: Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (των εκδόσεων Σύγχρονοι Ορίζοντες). Στη συνέχεια τα μέλη των αποστολών χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου από μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα Erasmus. Γυρίζοντας από την ξενάγηση ενημερώθηκαν για την ατζέντα βιωσιμότητας του σχολείου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα τη βιωσιμότητα.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με τίτλο “Πώς να διδάξετε τη βιωσιμότητα” με επικεφαλής την κα Birgit Fink, συντονίστρια του BNE (Bildung für nachhaltige Entwicklung) δηλαδή της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Νωρίς το απόγευμα πήραν το τρένο για το Pirmasens Nord και στη συνέχεια περπάτησαν κοντά στο Steinenschloss, και μπήκαν στο δάσος όπου συμμετείχαν στη δραστηριότητα “forest bathing”, μια μορφή διαλογισμού όπου αυτός που συμμετέχει προσπαθεί να ξεκλειδώσει τη δύναμη του δάσους και να ενωθεί με τη φύση μέσω την αισθήσεων. Ακολούθησε επίσκεψη στο κατάστημα μίας παραδοσιακής φάρμας στο Hitscherhof, η βραδιά είχε θέμα την κολοκύθα και το δείπνο πραγματοποιήθηκε μέσα στον παλιό αχυρώνα.
Κάνοντας πράξη τον τίτλο του προγράμματος (Ένα μάθημα βιωσιμότητας) όλη η κινητικότητα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τη βιωσιμότητα σε κάθε δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό όλες οι μετακινήσεις της ημέρας, καθώς και οι περισσότερες μετακινήσεις των επόμενων ημερών έγιναν με το τοπικό τρένο και συμπεριελάμβαναν πεζοπορίες μέσα ή δίπλα στο δάσος. Ακόμα και η διατροφή είχε βιώσιμο χαρακτήρα, αφού για την παρασκευή κάποιων γευμάτων χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση υλικά τοπικά και εποχιακά, όπως φρέσκα λαχανικά από τοπικό αγρόκτημα ή από το λαχανόκηπο του σχολείου.
Το πρωινό της Τετάρτης 27ης Οκτωβρίου ξεκίνησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαχείρισης έργου με στόχο την αναθεώρηση/αξιολόγηση προηγούμενων μαθησιακών δραστηριοτήτων και το μελλοντικό προγραμματισμό. Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και μετά το γεύμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Annweiler (με τρένο) και ξενάγηση στο κάστρο (Burg Trifels). Από το Annweiler πραγματοποιήθηκε με τρένο μετάβαση στο Siebeldingen, επίσκεψη στους αμπελώνες, γευσιγνωσία κρασιού και δείπνο στο βιολογικό οινοποιείο Marienfelderhof.
Η Πέμπτη 28η Οκτωβρίου ξεκίνησε με ομίχλη και συνεχίστηκε με δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο στο σχολείο Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben. Κατά τη διάρκεια του πρωινού οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρέμεινε στο χώρο συνεδριάσεων όπου έγινε ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού με θέμα: “Πώς διδάσκουμε τη βιωσιμότητα” ενώ η δεύτερη ομάδα κατευθύνθηκε στην κουζίνα του σχολείου και πήρε μέρος σε εργαστήριο DIY: “Κατασκευή φυσικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης δέρματος”. Από την ομάδα του Γενικού Λυκείου Παραλίας στο εργαστήριο έλαβε μέρος η καθηγήτρια Χριστίνα Σπανού, η οποία εντυπωσίασε με την τόλμη και τις ικανότητες της. Συμμετείχε μάλιστα και στην προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού στην κουζίνα του σχολείου. Η δραστηριότητα είχε τίτλο: «Τοπικό – εποχιακό – νόστιμο!» και οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν κυρίως χορτοφαγικές συνταγές κάτω από την καθοδήγηση της Bernadette (καθηγήτριας του γερμανικού σχολείου και υπεύθυνης της κουζίνας).
Την ίδια ώρα άλλοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη δραστηριότητα: «(Όχι) μόνο για διασκέδαση!», η οποία περιελάβανε ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικών παιχνιδιών με θέμα τη βιωσιμότητα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Μετά από ένα σύντομο απογευματινό διάλειμμα ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο στο σχολείο με τοπικά και εθνικά πιάτα τα οποία μαγείρεψαν συνάδελφοι από τον Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben.
Η Παρασκευή 29η Οκτωβρίου ήταν η μέρα του αποχαιρετισμού και της επιστροφής. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των συναδέλφων. Υπήρχε όμως χαρά, ικανοποίηση κι αίσθημα πληρότητας γιατί δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να γνωριστούν από κοντά, να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις κι εμπειρίες, να μάθουν ο ένας από τον άλλο αλλά και να σχεδιάσουν τη συνέχεια του προγράμματος. Γιατί αυτή η συνάντηση δεν ήταν το τέλος αλλά η αρχή ενός συναρπαστικού “ταξιδιού στη βιωσιμότητα” με οδηγό το Erasmus+.
Άρθρο για το ταξίδι των εκπαιδευτικών μας στο Waldfischbach-Burgalben της Γερμανίας δημοσίευσε η εφημερίδα Πελοπόννησος στη διαδικτυακή της έκδοση με τίτλο: Το ΓΕΛ Παραλίας στο Waldfischbach-Burgalben της Γερμανίας – Ένα ταξίδι στη βιωσιμότητα με οδηγό το Erasmus+