Η πρώτη βραχυχρόνια κινητικότητα μαθητών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule / A lesson in sustainability: Make your school greener and yourself too (κωδικός προγράμματος: 2020-1-DE03-KA229-077458) πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2022 στην πόλη Potenza της Ιταλίας.

Η κινητικότητα φιλοξενήθηκε από το σχολείο IIS Leonardo da Vinci-Nitti και είχε θέμα «Towards zero impact on the environment» (Προς μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον). Βασικός σκοπός ήταν η ενεργοποίηση της υπευθυνότητας για ένα βιώσιμο μέλλον με μηδενική σπατάλη αγαθών και υπεύθυνη κατανάλωση.

Το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Παραλίας Πατρών συμμετείχε στην κινητικότητα με πέντε μαθήτριες: την Ευδοκία Κωτσάκη (Γ τάξη), τη Μαρίνα Τρέβλια (Γ τάξη), τη Λευκοθέα Σέκα (Β τάξη), τη Μαρία Τσαρούχη (Β τάξη) και την Παρασκευή Μπαλτζή (Α τάξη). Τις μαθήτριες συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κα Νικολίτσα Καρκούλια και κος Βασίλειος Σταυρίδης.

Η Ελληνική αντιπροσωπία ξεκίνησε το ταξίδι της το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 από το Λιμάνι της Πάτρας με προορισμό το Μπάρι. Παρότι το ταξίδι με πλοίο διαρκεί περισσότερες μέρες επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος μετακίνησης επειδή έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που διήρκεσε η κινητικότητα οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά και να γνωριστούν με συνομηλίκους τους από τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Λιθουανία), να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο θέμα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και να καλλιεργήσουν ποικίλες δεξιότητες συμμετέχοντας σε εργαστήρια με θέμα την τηλεϊατρική και τον βιώσιμο τουρισμό καθώς και σε διαγωνισμό βίντεο με θέμα την κλιματική αλλαγή. Σε μικτές διεθνικές ομάδες δημιούργησαν παρουσιάσεις, διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια (Kahoot) και διαδικτυακή έρευνα με θέμα “fast fashion” (γρήγορη μόδα). Επίσης επισκέφτηκαν ένα βιώσιμο οινοποιείο, συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού πάρκου και δημιούργησαν αφίσες αποτυπώνοντας εικονικά τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την κινητικότητα.

Από τη δράση καθαρισμού του πάρκου δίπλα στο σχολείο IIS Leonardo da Vinci-Nitti

Η παραμονή στην Potenza περιλάμβανε  επίσης πολιτιστικές επισκέψεις με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής που είναι γνωστή και ως Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα). Στο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις στους ναούς της Potenza St Francis’ και St Michael’s, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο “Dinu Adamesteanu”, στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο του Grumentum, στην Santa Maria degli Angeli στην περιοχή της Brienza. Κορυφαία εμπειρία υπήρξε η επίσκεψη στην πόλη Matera (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα “Sassi” που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στο Palombaro Lungo, μια γιγαντιαία υπόγεια δεξαμενή που χρησιμοποιείτο για τη συλλογή νερού βροχής μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Στο τέλος της κινητικότητας οι μαθήτριες παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους και επέστρεψαν γεμάτες ενθουσιασμό, πολύτιμες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις, δίνοντας την υπόσχεση να εργαστούν μαζί με τους καθηγητές τους ώστε να προετοιμάσουν τη δεύτερη βραχυχρόνια κινητικότητα μαθητών που θα φιλοξενηθεί από το Γενικό Λύκειο Παραλίας, τον Οκτώβριο του2022.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

https://dete.gr/mathites-tou-gel-paralias-me-to-erasmus-stin-potenza-tis-italias/

https://tempo24.news/eidisi/388543/me-to-erasmus-stin-potenza-tis-italias-to-gel-paralias

https://www.thebest.gr/article/661486-me-to-erasmus-stin-potenza-tis-italias-5-mathitries-tou-genikou-lukeiou-paralias

You may also like