Στα μέσα  Σεπτεμβρίου 2019 το ΓΕΛ Παραλίας ταξίδεψε στο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.  Αρχηγός της εκπαιδευτικής εκδρομής ορίστηκε ο κ. Σταυρίδης Βασίλειος (Βιολόγος) και συνοδοί οι καθηγήτριες κα Καρκούλια Νικολίτσα (Θεολόγος), κα Καρτεζίνη Μαρία (Χημικός) και κα Σπανού Χριστίνα (Μαθηματικός). Το ταξίδι των 44 μαθητών από την Β’ και Γ’ τάξη του Λυκείου μας και των τεσσάρων καθηγητών διήρκεσε 7 ημέρες. Ξεκίνησε στις 15  και ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν εκπαιδευτικός και παράλληλα ψυχαγωγικός αφού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τόπους ιδιαίτερης μορφωτικής αξίας, να γνωρίσουν επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα τους. 

Μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν στην πύλη του CERN  στις 18/9/2016 και μετά την απαραίτητη διαπίστευση ξεκίνησαν το συναρπαστική τους ξενάγηση στους χώρους του ερευνητικού κέντρου. Αρχικά επισκέφτηκαν τη μόνιμη έκθεση «Μικρόκοσμος». Στη συνέχεια τους  υποδέχτηκε Έλληνας επιστήμονας που εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο και στην αίθουσα διαλέξεων μίλησε στους μαθητές προκειμένου να τους εισάγει στον κόσμο του ερευνητικού κέντρου. Στο τέλος της διάλεξης οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο ενός από τα μεγάλα πειράματα του Cern όπου η Ελληνίδα υπεύθυνη, πειραματικός φυσικός που  εργάζεται στο Cern, τους ξενάγησε στο  πείραμα ALICE,  έναν  από τους τέσσερις ανιχνευτές του επιταχυντή LHC. Το  πείραμα ALICE μελετά  τις αλληλεπιδράσεις των βαρέων ιόντων μολύβδου προσπαθώντας να εντοπίσει όσα συνέβησαν τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την μεγάλη έκρηξη και τα σωματίδια που δημιουργήθηκαν και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχουν ελεύθερα στη φύση. 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο κτίριο κρυογονικής  δοκιμής  SM18 όπου τέσσερις Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο CERN χώρισαν τους μαθητές σε ομάδες και περιέγραψαν τη λειτουργία του μεγάλου αδρονικού επιταχυντή LHC, τον τρόπο που επιταχύνουν διάφορα σωματίδια, τη χρήση των μαγνητών και το σκοπό όλων των πειραμάτων. Το μεσημέρι γευμάτισαν στο περίφημο κυλικείο του   CERN, όπου είχαν  την ευκαιρία να βρεθούν στον ίδιο χώρο με σπουδαστές, καθηγητές κι ερευνητές απ’ όλο τον  κόσμο.

Εκτός από την επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο το ταξίδι περιελάμβανε και επίσκεψη σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας όπως το Μιλάνο, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τεχνολογίας κι Επιστημών LeonardodaVinci,  την πολύ όμορφη πόλη του Ανσύ στη Γαλλία, τον παγετώνα Μer De Glace(«θάλασσα από πάγο»), την περιοχή του Σαμονί , τη Γενεύη, το Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων στη Λοζάνη, έκαναν το γύρο της Λίμνης Λεμάν, όπου διασχίζοντας τους περίφημους αμπελώνες του LAVAIX, θαύμασαν το BEBE με το κτίριο της NESTLE, και έκαναν στάση στο πασίγνωστο Μοντρέ, τόπο παραθερισμού των Μεγιστάνων του Πλούτου. Τέλος στο ταξίδι της επιστροφής επισκέφτηκαν το ΜουσείοFERRARI , στο Maranello κοντά στην πόλη της Μόντενα.

Έτσι οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές επέστρεψαν από το ταξίδι έχοντας αποκομίσει παραστάσεις, εμπειρίες και συναισθήματα κι έχοντας βιώσει το  πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις σχολικές εκδρομές του σχολείου  μας.

You may also like