Η 3η μικρής διάρκειας ανταλλαγή ομάδων μαθητών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule / A lesson in Sustainability, Make your school greener and yourself too» πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στην πόλη Waldfischbach – Burgalben από την 19η έως την 25η Νοεμβρίου 2022 με οικοδεσπότες τους μαθητές και τους καθηγητές Γερμανικού σχολείου Daniel Theysohn IGS.

Το Γενικό Λύκειο Παραλίας αντιπροσωπεύτηκε στη συνάντηση από πέντε μαθήτριες της Β και Γ τάξη;: την Ελένη Παρασκευοπούλου, την Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, τη Ζωή Φάλαρη, τη Μαρία-Άννα Σμυρνή και  τη Σπυριδούλα Δευτεραίου. Τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Νικολίτσα Καρκούλια, υπεύθυνη προγράμματος Erasmus και Βασίλειος Πανούσος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας.

Η συνάντηση των μαθητών είχε βασικό θέμα “Sustainability around the year” (Βιωσιμότητα όλο το χρόνο) και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι μαθήτριες του σχολείου μας υλοποίησαν ένα πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Λιθουανία. Το κύριο θέμα των δραστηριοτήτων ήταν η εφαρμογή της βιωσιμότητας στην καθημερινή ζωή.

Στην εναρκτήρια συνάντηση οι μαθήτριες του ΓΕΛ Παραλίας παρουσίασαν στους συμμαθητές τους το σχολείο και την πόλη της Πάτρας μέσα από δύο μικρά βίντεο που δημιούργησαν:

Patra, our hometown
Welcome to Geniko Lykeio Paralias

Στις πέντε μέρες που διήρκεσε η κινητικότητα οι μαθητές και μαθήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία συμμετείχαν σε διάφορες ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

  • Με ομαδική εργασία κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά,
  • πραγματοποίησαν πεζοπορία ακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι στο Δάσος του Παλατινάτου (αναγνωρισμένο από την UNESCO ως καταφύγιο βιόσφαιρας),
  • έλαβαν μέρος σε εργαστήρια βιωσιμότητας (μαγειρική με υπόλοιπα φαγητών, παρασκευή φυσικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης δέρματος, παρασκευή τροφής για  πουλιά),
  • συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού στο δάσος,
  • επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο σοκολάτας που εφαρμόζει τους κανόνες της βιώσιμης παραγωγής και του δίκαιου εμπορίου
  • επισκέφτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην πόλη  Pirmasens, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος και τους περιέγραψε το όραμα της πόλης για βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την  Trier, την παλαιότερη πόλη της Γερμανίας, να ξεναγηθούν, να θαυμάσουν τον καθεδρικό ναό και τα ρωμαϊκά μνημεία αλλά και να επισκεφτούν τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Πραγματοποίησαν επίσης ημερήσια εκδρομή στο Στρασβούργο της Γαλλία, όπου ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη και στον καθεδρικό ναό και επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη, επισκέφτηκαν την αίθουσα της ολομέλειας και παρακολούθησαν μέρος της συνεδρίασης με θέμα ημερήσιας διάταξης την παροχή οικονομικής βοήθειας στη μαχόμενη Ουκρανία. Ήταν μία μοναδική εμπειρία η οποία ενθουσίασε μαθητές και καθηγητές.

Συνολικά η κινητικότητα αποτέλεσε πολύτιμη εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Άλλωστε, το πρόγραμμα Erasmus+ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες να αλληλοεπιδράσουν, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να βελτιώσουν για γνώσεις και τις δεξιότητες τους, να δημιουργήσουν φιλίες, να οραματιστούν το κοινό μέλλον της Ευρώπης.

Άρθρο για την κινητικότητα δημοσιεύτηκε σε τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά ιστολόγια:

https://pelop.gr/sti-germania-to-geniko-lykeio-paralias-me-erasmus/

https://www.skaipatras.gr/2022/11/29/foto-patra-sti-germania-to-geniko-lykeio-paralias-me-erasmus/

https://www.patrasevents.gr/article/617412-sti-germania-to-geniko-likeio-paralias#

https://www.taxidromos.gr/topic/4410848/germania-geniko-likeio-paralias.html

You may also like