«Μελετάμε το παρελθόν και το παρόν ατενίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον» ήταν το θέμα της 2ης βραχυχρόνιας ανταλλαγής ομάδων μαθητών του προγράμματος Erasmus+ “Schule macht Nachhaltigkeit – Nachhaltigkeit macht Schule – A Lesson in Sustainability- Make your school greener and yourself too” (C3) που φιλοξενήθηκε από το Γενικό Λύκειο Παραλίας Πατρών την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2022.

Η κινητικότητα διήρκεσε από τη Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου2022 με τη συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών από το Γενικό Λύκειο Παραλίας και τα ευρωπαϊκά σχολεία  Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben (Γερμανία), IIS L. da Vinci-Nitti, Potenza (Ιταλία), IES Pablo Picasso, Malaga (Ισπανία) και Traku Gimnazija, Trakai (Λιθουανία).

Τις αντιπροσωπείες των σχολείων καλωσόρισαν και χαιρέτησαν σε μια σύντομη τελετή υποδοχής στο Γενικό Λύκειο Παραλίας η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ευγενία Πιερρή, ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Αθανάσιος Λιόνας και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ιωάννα Παπαϊωάννου, ενώ οι μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν τους συνομηλίκους τους μουσικοχορευτικά. Η Αναστασία Κρίθη, η Διονυσία Γεωργοπούλου και ο Κωνσταντίνος Δρακάκης τραγούδησαν κι έπαιξαν κιθάρα ενώ μια ομάδα 12 μαθητριών χόρεψαν συρτάκι στη μουσική από την ταινία Ζορμπάς.

Η κινητικότητα περιελάβανε διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εμπέδωση της σημασίας της αειφορίας από τους μαθητές και την αναζήτηση νέων δρόμων προς ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την εξερεύνηση της φύσης, της παράδοσης και της ιστορίας.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και δημιούργησαν ένα τουριστικό οδηγό βιωσιμότητας. Επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων όπου σε συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Πατρέων “Καρναβάλι Πάτρας” συμμετείχαν σε εργαστήριο δημιουργίας καρναβαλικής μάσκας με ανακυκλώσιμα υλικά. Έκαναν πικνίκ στο Δασύλλιο. Στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων έλαβαν μέρος σε παιχνίδι ρόλων/ μελέτη περίπτωσης με θέμα την κλιματική αλλαγή κι έδωσαν σχήμα στα μηνύματά τους δημιουργώντας  μωσαϊκά με πλαστικά καπάκια. Επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς, συνομίλησαν με εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς κι ενημερώθηκαν για τη χλωρίδα και την πανίδα, περπάτησαν στο δάσος, παρατήρησαν πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια. Συμμετείχαν σε δράση εθελοντισμού καθαρίζοντας τμήμα της παραλίας της Καλογριάς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής καμπάνιας #EUBeachCleanup.

Η κινητικότητα πλαισιώθηκε από ξεναγήσεις και δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και στο Μυκηναϊκό Πάρκο στη Βούντενη, επίσκεψη στο Κάστρο Πάτρας, ξενάγηση στην Achaia Clauss και εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και στο Μουσείο Αρχιμήδη (Μουσείο αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας).

Η Τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου. Τους επισκέπτες χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κυρία Τσαρούχη – Λούβαρη Νικολίτσα, τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, η ομάδα χορού του σχολείου χόρεψε Καλαματιανό και συρτάκι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στην κινητικότητα ενώ ακολούθησε δείπνο με φαγητά από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που μαγείρεψαν οι γονείς των μαθητών του Γενικού Λυκείου Παραλίας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτι, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν χορούς από όλες τις χώρες των μαθητών που συμμετείχαν στην κινητικότητα.

Οι στόχοι που έθεσε η παιδαγωγική ομάδα  για αυτήν την ανταλλαγή επιτεύχθηκαν πλήρως. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν  αρμονικά, απέκτησαν εμπειρίες, έκαναν φιλίες, γιόρτασαν, γέλασαν, έμαθαν να συνεργάζονται σε διαφορετικές καταστάσεις, βελτίωσαν τις δεξιότητες διαπραγμάτευσης και ανέπτυξαν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος. Επιπλέον γνώρισαν την Ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία και αναχώρησαν για τις πατρίδες τους γεμάτοι εντυπώσεις και μέσα σε κλίμα εμφανούς συγκίνησης.

Η επιτυχία της κινητικότητας αποτελεί συλλογική προσπάθεια και οφείλεται στη συστηματική εργασία του διευθυντή κ. Αθανασίου Λιόνα και των μελών της Παιδαγωγικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν οι: Νικολίτσα Καρκούλια (υπεύθυνη επικοινωνίας), Βασίλειος  Σταυρίδης, Βασίλειος Πανούσος, Χριστίνα Σπανού, Χρυσάνθη Βανταράκη και Δημήτρης Γκουντάνης.

Οι εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραλίας ευχαριστούν όσους τους στήριξαν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, δηλαδή το προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την κυρία Σταματοπούλου – Φραγκούλια Χρύσα, η οποία εθελοντικά συγκρότησε την ομάδα χορού του σχολείου και δίδαξε τις μαθήτριες συρτάκι, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίας και τις τοπικές επιχειρήσεις που πρόσφεραν δώρα στους συμμετέχοντες όπως, η Ποτοποιία ΧΑΧΑΛΗ Τεντούρα Κάστρο, η εταιρεία Λουκούμια – Βανίλιες ΚΟΥΛΟΥ και η εταιρεία «ΛΟΥΞ» που πρόσφερε αναψυκτικά για όλες της ημέρες της κινητικότητας.

Περισσότερες φωτογραφίες για την κινητικότητα εδώ

Από την εργασία των μαθητών κατά τη διάρκεια της κινητικότητας δημιουργήθηκαν δύο ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks).

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο “Sustainability Travel Guide” και περιέχει την εργασία των μαθητών κατά την προετοιμασία της κινητικότητας. Οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και δημιούργησαν ένα τουριστικό οδηγό βιωσιμότητας:

Το δεύτερο βιβλίο έχει τον τίτλο “Find the connection” (Βρες τη σύνδεση). Αποτυπώνει την εργασία των μαθητών σε ένα παιχνίδι ρόλων / μελέτη περίπτωσης κατά την τελευταία μέρα της κινητικότητας:

Άρθρα για την κινητικότητα δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες: ACHAIA NEWS, Tempo24.news, dete.gr, taxidromos.gr και pelop.gr

You may also like