Την Τετάρτη 18-12-2019 η περιβαλλοντική ομάδα της Β’ τάξης του ΓΕΛ Παραλίας με συνοδούς τον κ Σταυρίδη και την κα Καρκούλια επισκεφτήκαμε το άλσος του Γηροκομείου προκειμένου να συμμετέχουμε στη δράση «Ένα δέντρο για το κλίμα» που διοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κα Ιωάννα Παπαϊωάννου σε συνεργασία με το Δασαρχείο της Πάτρας.

Φτάνοντας στο χώρο του άλσους μας υποδέχτηκαν η κα Παπαϊωάννου και ο δασάρχης με τους υπαλλήλους του δασαρχείου. Αρχικά μας εξήγησαν θεωρητικά και πρακτικά πώς πρέπει να φυτεύουμε ένα δέντρο ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε στη συνέχεια τη σωστή διαδικασία.

Μετά την ενημέρωση χωριστήκαμε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και ξεκινήσαμε να φυτεύουμε δέντρα έχοντας δίπλα μας τους υπεύθυνους του δασαρχείου για να μας βοηθούν και να μας κατευθύνουν. Φυτέψαμε περίπου πενήντα δέντρα διαφόρων ειδών.

Όταν ολοκληρώσαμε τη δεντροφύτευση κάναμε ένα διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση και κατευθυνθήκαμε από την κα Παπαϊωάννου σε ένα άλλο σημείο του άλσους όπου συναντήσαμε ακόμα δύο σχολεία που είχαν έρθει για τον ίδιο σκοπό.

Στη συνέχεια, η κα Παπαϊωάννου μας έκανε μια ενημέρωση σχετικά με τη σημασία που έχουν τα δέντρα για το περιβάλλον αφού απορροφούν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλουν έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Συζητήσαμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τις αιτίες και τις επιπτώσεις του, αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε κι εμείς να παίξουμε ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε προκειμένου να προστατέψουμε το κλίμα.

Μέσα από αυτή τη δράση ήρθαμε σε επαφή με τη φύση και τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς το περιβάλλον προφέρει σε όλους τους ανθρώπους μια αίσθηση ελευθερίας και άμεσης ευεξίας. Κλείσαμε όμορφα κι ευχάριστα τη δράση μας πηγαίνοντας μια βόλτα με τα πόδια, παρατηρώντας την υπέροχη φύση και απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο.

Συντάκτρια: Κατερίνα Αραβανή

(Μέλος της Περιβαλλοντικής ομάδας)

You may also like