Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 υλοποιήθηκαν στο Γενικό Λύκειο Παραλίας δύο Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα τον Εθελοντισμό. Τα προγράμματα έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με τις αξίες και τα οφέλη του εθελοντισμού, να καλλιεργήσουν την κοινωνική τους ευαισθησία και να συμβάλλουν ενεργά στην τοπική κοινωνία.

1. “Εθελοντισμός στην πράξη”

Υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Νικολίτσας Καρκούλια, το πρόγραμμα “Εθελοντισμός στην πράξη” υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20 μαθητών και μαθητριών από την Α’ και Β’ τάξη. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές σε άμεση επαφή με τον εθελοντισμό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες, όπως η ομαδική συνεργασία, η ανάληψη ευθυνών, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη. Παράλληλα, γνώρισαν από κοντά τις ανάγκες της κοινωνίας και ευαισθητοποιήθηκαν σε κοινωνικά ζητήματα.

2. “Εθελοντισμός, στάση ζωής”

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα “Εθελοντισμός, στάση ζωής” ήταν η κ. Χρυσάνθη Βανταράκη. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν 9 μαθητές και μαθήτριες από τη Β’ και Γ’ τάξη. Στόχος του προγράμματος ήταν να εξερευνήσει ολιστικά τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, καλλιεργώντας στους μαθητές κριτική σκέψη, υπευθυνότητα και αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζητήσεις και ομαδικές εργασίες, οι μαθητές αναλογίστηκαν την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινότητα.

Ε-book “Εθελοντισμός στην πράξη”

Ως αποκορύφωμα των δύο προγραμμάτων, δημιουργήθηκε ένα e-book από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τίτλο “Εθελοντισμός στην πράξη”. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή από κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν τις δράσεις των μαθητικών ομάδων, τις συνεργασίες με φορείς, τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν και την εργασία των μαθητών.

Συνολικά, τα δύο Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα τον Εθελοντισμό άφησαν στους μαθητές και στις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Παραλίας πολύτιμα εφόδια για την προσωπική τους ανάπτυξη και την καλλιέργεια του εθελοντικού πνεύματος.

Διαβάστε το βιβλίο μας:

You may also like